San Antonio Central Library – ett bibliotek i ständig förändring

IMG_0032San Antonio Central Library är ett bibliotek i ständig förändring. Det var åtminstone känslan jag fick vid studiebesöket. Det är kanske inte så konstigt när bibliotekets vision bl a är att de:

  • ska vara en framåttänkande organisation som maximerar potentialen för varje anställd
  • ska ge ovärderliga verktyg för att bygga samhällets välstånd
  • ska förutse samhällsutmaningar och svara med kreativitet och innovation
dianna_morganti_sapl

Dianna Morganti guidar oss runt i den stora datasalen.

Hyllor och böcker hade tömts på många avdelningar i den stora, vackra byggnaden för att bland annat ge plats åt ett stort antal datorer och ett Café Commerce, en plats att mötas på för nyföretagare. Biblioteket ska vara “a third place to come and interact”, säger Dianna Morganti, coordinator på San Antonio Public Library.

En av de stora avdelningarna på tredje våningen hade också tömts och man var i full färd med att bygga om till ett Teen Center. Den nya avdelningen kommer att inrymma datorer, ett makerspace med bl a 3D-skrivare och mycket annat. Teen Center invigs i maj.

 

Teen Center

Teen Center under uppbyggnad

 

IMG_0043Vid vårt besök fick vi träffa några anställda som berättade om biblioteket och bland annat om hur de strategiskt planerade för huvudbiblioteket och de 25 filialerna. I San Antonio finns det stora samhällsklyftor och det är därför viktigt att biblioteket når ut till alla och verkligen gör skillnad för invånarna som bor i de olika stadsdelarna. Biblioteket skräddarsyr sina tjänster så de är väl anpassade till målgruppen. De utgår från marknadssegment som underlag för att arbeta med användaranpassad biblioteksservice och utbud. Marknadssegmentet ligger också till grund för den strategiska biblioteksplanen. De har kartlagt demografi, livsstil, yrke och teknisk utveckling. För att hela tiden vara uppdaterad och anpassa programverksamheten, beståndet och utrymmen på biblioteken ser filialerna årligen över demografin i sitt närområde. I biblioteksplanen står bl a att  “The San Antonio Public Library changes lives through the transformative power of information, imagination and ideas”. En vision är också att alla servicebeslut ska baseras efter kundernas behov och önskemål. 

I en användarundersökning, som gjordes inför arbetet med att skriva biblioteksplanen, visade det sig att invånarna i de rika norra delarna av staden efterfrågade ett mer traditionellt biblioteksutbud medan invånarna i de fattigare södra delarna av staden efterfrågade mer av  teknikutrustning och tillgång till Internet. Därför är det viktigt att alla filialer utformas individuellt och utifrån sitt närområde.

Skärmavbild 2015-02-25 kl. 22.56.14Om du vill läsa mer om San Antonio Public Librarys strategiska biblioteksplan kan du ladda ner den från deras sida. Här hittar du också allt förarbete som har gjorts inför skrivandet av planen. David Cooksey, Performance and Innovation Manager, berättade att de har börjat jobba på en ny plan för biblioteket som ska träda i kraft 2017.

Annonser

Om Camilla

Arbetar som biblioteksutvecklare på Region Värmland
Det här inlägget postades i San Antonio Public Library, Technology. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s