BiblioTechs mobilapp

bibliotechEtt bibliotek som är helt digitalt måste erbjuda tillgängliga tekniska lösningar. Förutom att BiblioTechs webbplats har en responsiv design, som gör den tillgänglig att läsa såväl på små mobilskärmar som stora datorskärmar, så har de också en mobilapp.
Appen är utvecklad med en teknik som kallas augmented reality. Enkelt kan det förklaras att det är en kombination av verklighet och ett visuellt lager av data. Kännetecknen för t ex en augmented reality-app är att sinnesintryck ska komma från verkligheten och det digitala på samma gång. De båda världarna ska matcha varandra geometriskt och det ska ske i realtid.
Det som händer när en augmented reality-app startas är att den letar efter en markör/bild. När den hittas vet appen vilken typ av information som skall visas, t ex texter, bilder, video eller ett program.

När BiblioTechs mobilapp startas så visas ett antal bilder. När man hittar någon av dessa bilder kan de skannas av med hjälp av en mobil eller surfplatta. Bilderna kan t ex vara en logga eller ett bokomslag och kan finnas varsomhelst; på olika marknadsföringsmaterial som affischer och klistermärken eller på bildskärmar. De kan spridas utanför det fysiska biblioteket t ex på skolor, snabbköpet eller i väntrum. Bara fantasin sätter gränser.

IMG_0283

Skärmdump från iPhone.

BiblioTechs maskot är en uggla. När den skannas dyker det upp ett antal genvägar till de mest efterfrågade bibliotekstjänsterna såsom bibliotekskatalogen och till ett formulär där man kan registrera sig och bli ny låntagare. Det finns också genvägar till webbplatsen samt BiblioTechs Twitter- och Facebookkonton. Och en genväg till öppettiderna förstås!

BiblioTech har också kopplat bokomslag till katalogen. Skanna ett bokomslag så visas en beskrivning av boken på skärmen. Till vissa bokomslag  finns ett videoklipp kopplat där författaren berättar om sin bok.

IMG_0287 IMG_0289

Appen gör det möjligt att på ett enkelt sätt marknadsföra tjänsterna utanför biblioteken och ger invånarna möjlighet att lätt få tillgång till litteratur!

Annonser

Om Camilla

Arbetar som biblioteksutvecklare på Region Värmland
Det här inlägget postades i BiblioTech, Technology. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s