JOHN IGO BRANCH LIBRARY – filialen med det stora programutbudet

16381096347_5b7c99eb52_o

John Igo branch library, här även förkortat Igo, är en av San Antonios 26 filialbibliotek och den tredje största. Upptagningsområdet för en filial är vanligast i en 2 miles (ca 3,2 km) radie. Igo filialen har ett upptagningsområde på 15 miles (ca 24 km) radie och det beror på att det ligger i ett av San Antonios nyare ytterområden. Igo är ett bibliotek med ett mycket stort programutbud.

16552852311_118ff1e98c_z                                                                                    Bibliotekschef Ashlee Chavez

För inte så många år sedan gjordes en översyn för att titta på bland annat hur personalfördelningen såg ut på de olika filialerna. Resultatet av översynen har inneburit att många inom San Antonios bibliotek ha bytt arbetsplats samt att man har förstärkt med personal på filialer som varit underbemannade genom att flytta från filialer med övertalighet. I omstruktureringen av personal tog man även hänsyn till var personalen har sin bostad och det medförde att många fått närmre till sin arbetsplats. En positiv effekt av omflyttningen är att idéer har spridit sig filialerna mellan.

Filialerna får support från huvudbiblioteket i San Antonio och en del av biblioteksarbetet sköts centralt på huvudbiblioteket såsom inköp av medier, webbsidan, marknadsföring, bokning av författarbesök och gemensamma teman.

CIMG0887 CIMG0890 CIMG0891

På Igo filialen arbetar bibliotekarier, biblioteksassistenter och studenter. Tillsammans är de 19 anställda.

Invånarna i området består mestadels av barnfamiljer. En del föräldrar har valt att hemundervisa sina barn. De använder gärna biblioteket som en resurs och barnen kommer till biblioteket för att träffa andra i sin ålder och för att delta i aktiviteterna. Bibliotekschefen Ashlee Chavez beskriver Igo som ett mycket familjecentrerat bibliotek. På Igo har man sett att användningen av bibliotekets datorer har sjunkit men däremot har wifi användandet ökat. De flesta av invånarna runt Igo har egna datorer, surfplattor och smartphones som de gärna tar med till biblioteket. Många har tillgång till sina egna böcker och till biblioteket kommer man för de olika programmens skull. På Igo finns det ett rikt programutbud med 2- 5 programpunkter per dag, även lördagar och söndagar. Det finns program för alla åldrar från små bebisar till pensionärer.

San Antonio är en stor stad och det finns ett stort utbud av aktiviteter för barn och unga att välja på. Konkurrensen är stor och det är en utmaning att locka människor till bibliotekens program. De måste kunna erbjuda program med kvalitet för att människor ska återkomma samt hitta en balans mellan det digitala och det som är mer ”hands on” säger Ashlee.

Ansvariga för att hålla i programmen är främst personalen men även människor utanför biblioteket. Biblioteket tar hjälp av människor med specialintressen som är villiga att dela med sig av sina kunskaper. Det finns flera grupper med barn och unga som hjälper till med programmen. Några exempel som de unga har ordnat med är:

  • En utställning kring hur de firar olika högtider i sina respektive kulturer.
  • Halloweenfirande med en maskeradfest för både ung och gammal. Man pyntade lokalen och ordnade disco. Man erbjöd också att fotografera festdeltagarna, vilket 60 personer valde att göra. Ungdomarna hade förberett med en greenscreen för att kunna lägga till en läskig bakgrund.
  • Grandparentsday – barn och unga bjöd in sina far- och morföräldrar som fick berätta och visa foton från när de var små.

16565104421_4abaab9059_o                     16565107881_97c06d6bc9_o

På Igo har de något de kallar för Teenprogram, det är 13-17 åringar som ställer upp att hålla i Mini MEGA. Mini MEGA är för barn från 10 år och som vill lära sig bland annat vad som finns inuti en dator, programmering och kodning, prova på att göra film, experimentera med 3D pennor. De planerar även för att ha MEGA-camp i sommar.

Läs mer:

http://www.sanantonio.gov/historic/News/Announcements/TabId/3147/ArtMID/14321/ArticleID/2356/San-Antonio-Public-Library-Invites-Tweens-and-Teens-to-Get-Creative-at-Mini-MEGA-Camp.aspx

Det finns också en hel del program för äldre som vill lära sig använda smartphones mm.

Man kan inte annat än bli imponerad av programutbudet som anordnas på Igo filialen och det går att läsa mer om det i Igos kalender.

http://www.mysapl.org/calendar.aspx?id=igo
16540940286_20af2cafc6_oAshlee säger att bibliotekskunskap är i förändring och frågan är hur mycket vi måste utbilda personalen för att hänga med. Vissa saker måste man som personal lära sig för att det har blivit en arbetsuppgift för biblioteket men utmaning blir hur mycket man som arbetsledare kan kräva av den eller den personen, säger hon.

Den digitala utvecklingen skapar också utmaningar kring hur man ska arbeta med den tryckta boken. Ashlee berättar att de skyltar med böcker i samband med de olika aktiviteterna som de har på biblioteket. En del svårigheter dyker också upp som till exempel vid samarbete med skolan där de märker att många lärare fortfarande tycker att det är pappersboken som räknas.

Utmaningarna slutar inte här. På baksidan av biblioteket finns en stor uteplats som används den varma tiderna på året för att svalka sig. Ashlee berättar att man planerar för att utveckla utemiljön och ta tillvara på den genom att även arrangera program som kan passa för utemiljön. En långt framskriden idé är att starta en dramagrupp som kan hålla till under den stora eken. Denna plats har formen som påminner om en amfiteater.

Skärmklipp

Annonser
Det här inlägget postades i Barn, San Antonio Public Library, Studiebesök och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s